
ARTICLE 7. SIGNS

700 Intent and Exemptions From the Terms of this Article

A. No sign shall be erected, hung, placed or painted in any District except as
hereinafter provided.

B. Tacking, painting, posting or otherwise affixing of signs or posters of a
miscellaneous character on the walls of buildings, barns, sheds, trees, posts, 
poles, fences, walls or other structures except as provided for in this 
Ordinance is prohibited.

C. No sign legally erected before the enactment of these regulations shall be 
altered in any respect or moved, except in compliance with the provisions of 
this Ordinance.

D. The flag, emblem or insignia of a nation, other governmental unit, non-profit
educational, charitable or religious group shall be exempt from the terms of 
this Article.

701 Word Interpretation

For the purpose of this Article and any other sections in this Ordinance relating to 
signs, the following words are intended to include any tense or the prefix "re": affix, 
alter, attach, display, erect, hang, move, paint, paper, paste, place, post, repair.

702 Area of Sign

A. The area of a sign shall be construed to include all lettering, wording, and
accompanying designs and symbols, together with the background, whether 
open or enclosed, on which they are displayed, but not to include any 
supporting framework and bracing which are incidental to the display itself

B. The area of a sign painted upon or applied to a building shall be construed to
include all lettering, wording, and accompanying designs or symbols together 
with any backing or bordering associated with the sign.

C. Where the sign consists of individual letters or symbols attached to or painted 
on a surface, building, wall or window, the area shall be considered to be that 
of the smallest rectangle or other shape which encompasses all of the letters 
and symbols.

D. In computing square foot area of a double-face sign, only one side shall 
be considered, provided both faces are identical.



703 Permit Requirements for Signs

No on-premises sign over six square feet in area and no off-premises sign (except 
governmental sign) of any size shall be erected, affixed, painted, hung or otherwise 
displayed, altered or repaired, unless a permit therefor has been issued and the cost 
thereof as established by the Mayor and Town Council, by its resolution, paid. No 
permit shall be required for the repainting or repapering of a sign which conforms to 
the provisions of this Ordinance. Signs on theaters advertising changes in program 
shall not require permits except for the initial installation thereof. All signs of any 
size must comply with all the regulations contained herein, irrespective of whether a 
permit is required.

704 Signs Permitted in "Residential" Districts

A. On-Premises Signs

1. Official traffic signs and other official Federal, State, County or Town
government signs.

2. A sign indicating the name or number of the building or premises or the
accessory use of a dwelling for a home occupation, provided that such 
sign shall not exceed two square feet in area; that not more than one 
such sign shall be erected on a property, unless such property fronts on 
more than one street, in which case one such sign may be erected on 
each street frontage. A sign, if illuminated, shall be of any enclosed 
lamp design and non-flashing.

         3. Bulletin or announcement board or identification signs for schools,
              churches, hospitals and other principal uses and buildings other than
              dwellings, provided that the area of any such sign shall not exceed 

twelve square feet and not more than one such sign shall be placed on a 
property unless such property fronts on more than one street, in which 
case one such sign may be erected on each street frontage.

         4. Signs advertising exclusively the prospective sale or lease of the land or
              building upon which such signs are displayed, provided that the area of 

any such signs shall not exceed six square feet and not more than one 
such sign shall be placed on a property, unless such property fronts on 
more than one street, in which case one such sign may be erected on 
each street frontage. Such signs shall be removed immediately upon 
final settlement or renting of a property.

5. A temporary sign advertising the development of the property upon 
which it stands or the opening of a new subdivision, provided that the 
area of any such sign shall not exceed one hundred square feet, that not 
more than one such sign may be placed on a property, unless such 



property fronts on more than one street, in which case one such sign 
may be erected on each street frontage. Such signs shall be removed 
immediately upon completion of the development.

6. Temporary contractors', architects', or building signs, provided that the
area of any such sign shall not exceed twelve square feet. Such signs 
shall be removed immediately upon completion of the work or eighteen 
months after erection of the signs, whichever shall occur first.

7. Traffic control and directional signs not exceeding two square feet in 
area. Such signs shall not be illuminated, but may be of the beaded 
reflector type. No advertising matter whatsoever shall be contained on 
signs of this type.

8.    Temporary signs announcing a campaign, drive, or event of a civic,
   philanthropic, education, or religious organization. Such signs shall not
   exceed twelve square feet in area and shall be removed not more than 
   five days after the event.

9.    No trespassing signs, signs indicating the private nature of a road,
   driveway, or premises, provided that the area of any such sign shall not
   exceed two square feet.

B. Off-Premises Signs

1.   Signs directing patrons, members or audience to temporary exhibits, 
  shows, or events, subject to the following requirements:

   a.   No such sign shall exceed twelve square feet in area.

   b. Signs shall be removed within five days after the date of the 
exhibit, show or event.

   c.     No permit shall be issued for the erection of such signs until a 
deposit shall be made with the Zoning Administrator in accordance 
with a fee schedule adopted by the Town Council to guarantee 
removal within the time prescribed. Failure to remove such signs 
within the time prescribed shall result in forfeiture of the deposit, 
and the Mayor and Town Council or any person designated by the 
Mayor and Town Council shall have the authority to enter upon the 
premises and remove the sign.

   d. No such sign shall be posted earlier than two weeks before the
            occurrence of the event to which it relates.



2. Official traffic signs and other Federal, State, County or Town
governmental signs.

705 Signs Permitted in the "Commercial" District

A. On-Premises Signs

       1. All signs permitted in Section 704 at the standards prescribed therein 
except as otherwise provided in this Section.

   2. Signs for permitted non-residential uses provided:

  a. The aggregate area of all signs attached to or printed on a building
                 shall not exceed ten percent of the area of the building face to which 

they are attached or painted, or two hundred square feet whichever is 
less.

            b. Free-standing signs identifying a single building or its business or a
                 shopping center in accordance with the following schedule:

                Total Street Frontage         No. Signs Permitted

                     1 to 1,000 feet 1
                     Each additional 1,000 feet 1

The area of any free-standing sign shall not exceed one square foot for each lineal 
foot of street frontage occupied by the use on which or in connection with which the 
sign is to be erected, but in no case shall the area of a sign exceed two hundred 
square feet.

B. Off-Premises Signs

                    1.  All signs permitted in Section 704 at the standards prescribed therein.

                    2. Signs used for directing patrons, members, or audience to service clubs, 
churches, or other non-profit organizations, provided signs shall indicate 
only the name, emblem, meeting hours, address and the direction of the 
facility, and shall not exceed four square feet in area.

706 General Sign Regulations 

A. No sign shall project more than three feet above the roof of a building. No 
such sign shall be larger than fifteen square feet in area. No sign shall be hung 
from a building if it shall extend more than four feet from the face of the 
building, and there shall be a minimum of eight feet clearance from the 
bottom of the sign to the ground. No sign protruding out over any sidewalk 



may exceed ten square feet in area. Such signs are to be properly anchored 
and maintained, with the maximum thickness of eight inches.

B. No signs shall be located within any street rights-of-way except signs 
permitted in Section 704.A. 1.

C. Signs shall not exceed the height limit permitted in any District in which they 
are located.

D. Signs shall not obstruct any window, door, fire escape, stairway or other 
opening intended to provide light, air, ingress or egress for any building or 
structure.

E. No sign shall constitute a public safety and traffic hazard, such as by 
obstructing traffic signs, road warning signs, street name signs, or the full 
view of the traffic in all directions. Lighting devices shall be shielded so they 
do not shine directly into a public street or highway or into a residential 
district.

F. All signs except temporary signs shall be constructed of durable material and 
kept in good condition and repair. Whenever, in the opinion of the Zoning
Administrator, a sign becomes structurally unsafe or endangers the safety of a
building or premises or the public safety, the Zoning Administrator shall 
order that such sign be made safe or be removed. Such order shall be 
complied with within five days of receipt thereof by the person, firm or 
corporation owning or using the sign or the owners of the building or 
premises on which such unsafe sign is affixed or erected.

G. Nonconforming signs, once removed, shall be replaced only with conforming 
signs; however, nonconforming signs if not removed may be repaired or 
repainted, provided that such repainted or repaired sign does not exceed the 
dimensions of the existing sign, and provided no change is made in the 
general wording or content of the sign.

H. No sign advertising a business or commercial enterprise shall remain on any 
property, building, or structure, within the Town of Mountain Lake Park, after 
the commercial enterprise or business has ceased to exist. The owner of such 
property upon which such sign remains shall remove said sign within thirty 
days of the closing of such business. In the event that such sign is not 
removed, the Town of Mountain Lake Park shall have the right to remove 
such sign, and assess the cost thereof against the owner of the property upon 
which such sign is located.

I. No sign of any kind shall be posted on any traffic control device, utility pole, 
street light, U.S. Mail box or, any other utility structure not owned by the 
owner of the property upon which it sits or to which it is adjacent. In the 



event that any such sign is so posted, the Mayor and Town Council, or its 
designee, may remove and dispose such sign. Signs and messages 
legitimately attached to or made part of any traffic control device, utility pole, 
street light, U.S. Mail box or other utility structure by the owner or operator 
of same are exempted from this Section.

J. No sign shall be erected or maintained which contains any vulgar or profane 
language nor shall any sign contain any direct insult or fighting words 
directed at any identifiable person or group. In the event that such sign is 
erected or maintained, the Zoning Administrator shall immediately upon 
becoming aware of the existence of said sign give, the owner of the property 
on which the sign is erected or maintained notice to remove the sign 
immediately. In the event the sign is not immediately removed, the Town 
may, in addition to the imposition of property, remove the sign and dispose of 
it as it sees fit, and assess any costs thereof to the property owner. Any such 
costs so assessed shall be collectible as any other Town assessment or tax.

K.    LED, LCD, Scrolling Message, and Single Message Electronic signs are not 
permitted in any zoning district except for public safety purposes.


